Energiepremies verwarmingsinstallatie Vlaanderen

Welke energiepremies bestaan er in Vlaanderen voor een nieuwe verwarmingsinstallatie?

Ook in Vlaanderen kan je nog altijd profiteren van financiële tegemoetkomingen als je investeert in energiebesparende maatregelen.

Het doel van de energiepremies is duidelijk: eigenaars in staat stellen om ingrepen uit te voeren die de energieprestaties van hun woning verbeteren. Hier ontdek je welke ondersteuningen er bestaan in Vlaanderen, wat de voorwaarden zijn en hoe je ze kan aanvragen.

Premies van de Vlaamse Overheid

  • Renovatiepremie: deze financiële ondersteuning is geldig voor eigenaars die hun woning willen renoveren. Renovatiewerken waarbij uw woning voorzien wordt van centrale verwarming kunnen hiervoor in aanmerking komen. Uw woning moet minstens 30 jaar oud zijn en de  premie is afhankelijk van uw inkomen en de ingediende facturen. De werken gebeuren door een aannemer.
  • Verbeteringspremie:  voor u, bewoner of verhuurder, die uw woning wil verbeteren of uitbreiden met o.a. de installatie van een nieuwe centrale verwarming of de omschakeling naar een centrale verwarming, de vervanging van een cv-ketel door een hoogrendementsketel of de plaatsing van een zonneboiler. Ook hier moet de aanvraag voldoen aan zekere voorwaarden mbt de woning (minstens 25 jaar oud), het inkomen en de ingediende facturen.
  • Aanpassingspremie: voor 65-plussers, voor aanpassingswerken van technische of sanitaire installatie of constructie van de woning van de bejaarde bewoner.

Interessant om te weten: als uw woning minstens 10 jaar oud is en de levering en de plaatsing van het materiaal door dezelfde aannemer gebeuren, geniet u van het verlaagd btw-tarief van 6 %.

Meer info vind je op www.energiesparen.be

Premies van de netbeheerder

De Vlaamse overheid geeft via de netbeheerder premies om energiebesparende investeringen aan te moedigen. De werken moeten door een erkend aannemer uitgevoerd worden. De premies gelden alleen voor woningen, wooneenheden of appartementsgebouwen in het Vlaamse gewest die vóór 1 januari 2006 werden aangesloten op het elektriciteitsnet.

  • Voor het plaatsen van een warmtepomp of zonneboiler, via een erkend aannemer, in bestaande of nieuwbouwwoningen
  • Beschermde afnemers (die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor energie) kunnen een premie voor een condensatieketel krijgen.

Meer info hierover vind je op www.vlaanderen.be/nl/bouwen-wonen-en-energie

Premies van de gemeente of provincie

In een aantal gemeenten kan je ook een extra premie of subsidie krijgen voor energiebesparende maatregelen. Zoek jouw subsidie via www.energiebesparen.be of vraag het na bij uw gemeente.

Lees ook: Welke energiepremies bestaan er in Vlaanderen?